Digital Marketing Üzerine

0

Bu yazıyı okuyorsanız dijital dünyadasınız ve dijital dünyanın gerçeklerinden Digital Marketing(Dijital Pazarlama)  hakkında bazı konulara değineceğim. Digital Marketing‘in içeriği her gün biraz daha genişlese de, bugüne kadar tecrübe sahibi olduğum konuları maddeler halinde sıralıyor olacağım. Digital Marketing yaparken nelere dikkat etmek gerekiyor, bunları ele alalım.

 

1-Hedef Pazarınızı(Target Market) Belirleyin

İster dijital, ister analog pazarlama olsun ürünlerinizi veya hizmetlerinizi pazarlarken ulaşmanız gereken, doğru hedef kitledir. Hedef kitlenizi belirlerken öncelikle demografik, ilgili alanları, davranış ve coğrafi segmentler kullanılmalıdır;

  • Cinsiyet
  • Yaş
  • İl
  • İlçe
  • İş Durumu vb.

Hedef pazarınızın doğru seçilmesi hem reklam maliyetlerini düşürürken hem de satış oranınızın artmasını sağlayacaktır. Önemli olan doğru zamanda, doğru hedef kitleye yönelmektir.

Digital Pazarlama Digital Marketing Üzerine
Digital Pazarlama

2-Spam Yapmayın, Tüketiciye Dokunabilmeyi Öğrenin

Aslında ilk maddemiz ile doğru orantılı bir konu, hedef kitlemizi doğru belirlersek o kadar çok SPAM(istenmeyen mesaj) yapma olayımız azalır. Dijital pazarlamanın en önemli unsurlarından 2 tanesi Mailing ve SMS gönderimleridir.

Gönderilen iletilere geri dönüş olarak, sektör sektör değişiklik gösterse de Mailing, son dönemdeki istatistiklerde daha fazla çıkmakta ve Mailing gönderilen bir kişinin hizmetlerinizde nerelere kadar geldiğiniz izlenebilmektedir. Yani kullanıcının hareketlerini izleyerek nerede defeklere neden olduğunu çözümleyebilirsiniz.

Mailing ve SMS gönderimleri bazı dönemlerde tüketiciler açısından sorun oluşturabilmektedir. Kayıt dışı aldığınız mesajlar, sabahın köründe gelen SMS’ler, akşamın geç saatinde posta kutunuza düşen mailler can sıkıcı olabilmektedir. Son dönemde bununla birlikte bir çok yasa ve taslaklar yayınlanmıştır. Artık her gönderilen SMS mesajı sonunda gönderilen operatörün kodu yer almaktadır. Mailing gönderimlerinde ise Mernis numarası bulunması zorunluluğu getirilmiştir. Bu yasayla birlikte kolaylıkla istenmeyen mesajlar şikayet edilebilmektedir. Şikayet edilerek, suçlu duruma düşmemek için, izinli veri tabanına gönderim yapmanız gerekmektedir.

Mailing ve SMS dışında tabi ki en önemli unsur sosyal medyadır. Markaların sosyal medya kullanımına önem vermesiyle birlikte çok sıkı bir rekabet ortamı oluştuğu ve gönderilen mesajlarla bu rekabet ortamının tüketiciye zarar verecek boyutlara gelebildiği gözlemlenmiştir. Tüketicilerin, yapılan paylaşımlardan rahatız olmaması için yapılması gerekenler duygu yaratmak,  aidiyet duygusunu tüketiciye hissettirmek ve paylaşılan mesajların zamanlamasının iyi planlanmasını sağlamaktır. Bu noktada yaptğınız paylaşımlarda kurmuş olduğunuz cümlelerin, seçmiş olduğunuz kelimelerin çok büyük bir önemi vardır. “Promosyon, İndirim, Fırsat” gibi kelimeler sizi başarısızlığa sürükleyebildiği gibi, ziyaretçi yerine misafir, müşteri yerine taraftar(futbol sektöründeyseniz) gibi kelimeler sizi başarıya ulaştırabilir . Zaten tüketici 2 farklı şekilde satın alma işlemini gerçekleştirir,

  1. İhtiyacı varsa;
  2. Ürünü veya hizmeti beğendiyse;

Kısaca, SPAM yapmayın, planlı gönderiler yapın ve tüketicinin duygularına dokunun.

Digital Marketing Üzerine

3-Sosyal Medya Pazarlamasını İyi Kullanın

Dijital pazarlamanın en önemli adımlarından biri de sosyal medyada var olmak ve sosyal medya pazarlama araçlarını kullanmaktır. En büyük sosyal medya pazarlama mecralarını; Twitter, Facebook ve Instagram reklamları şeklinde sıralayabiliriz. Bu mecralarda hedef kitleye ulaşmanız çok kolay bir şekilde gerçekleştirilmektedir.

Özellikle Facebook’da  bulunan Custom Audiences(Özel Hedef Kitle) özelliği ile çok etkili kampanyalar planlayabilirsiniz.

Peki sosyal medya pazarlamasının faydalarına kısa başlıklar halinde değinmek gerekirse;

  • Marka Bilinirliği;
    • Sizi takip edenler veya kapsadığı kümenin dışında kalan insanlar ile kolay bir şekilde etkileşime geçebilir ve interaktif medya sayesinde dikkatlerini çekerek marka bilinirliğinizi arttırabilirsiniz.
  • Reklamlar;
    • Detaylı olarak sunulan özellikle Facebook, Twitter ve Instagram mecralarından hızlı bir şekilde çevirimiçi reklam kampanyaları oluşturabilirsiniz.
  • SEO;
    • Sosyal medya mecralarınızı aktif olarak kullanıyorsanız, Google oluşturduğu algoritmayla aramalarda üst sıralara çıkabilir ve buradan yeni kişilere ulaşabilirsiniz.
  • İletişim;
    • Kullanıcıların atmış olduğu mesajlara veya tweetlere ne kadar kısa sürede ne kadar fazla cevap verirseniz, iletişimi  o kadar sıcak tutarsınız. Ayrıca gönderilen mesajlardan yola çıkarak yeni içerikler üretip yine sosyal medya hesaplarınızda bunları paylaşabilirsiniz.
  • Popülerlik;
    • İnternet kullanıcılarının %70’den fazlası sosyal medyayı aktif olarak kullanmaktadır, bu nedenle çok popüler bir mecradır, tüm demografik bilgilerine göre Tarket Market yapılabilir.
  • Müşteri Hizmetleri;
    • Sosyal medya canlı bir organizma olduğundan ve her an yaşadığından, anlık olarak, tüketicilere cevap verebilir veya otomatik botlarla birlikte içerikler üreterek kullanıcılara sunabilirsiniz.

4- Youtube ile Satışlarınızı Artırın

Günlük 5 milyardan fazla izlenme sayısı olan, 1 milyardan fazla aktif kullanıcıya sahip olan Youtube, hem viral reklam hem de yerleşik reklam oluşturmak için en uygun platformların başında gelmektedir.

Her yaş grubuna hitap eden Youtube, tüm Google servisleri ile özellikle de reklam mecrası olan Google Adwords’le uyumlu olarak çalışmaya başlamasıyla, video marketingi daha da basite indirgiyor.  Bu sayede arama sonuçlarından gelen trafiği Youtube yüklediğiniz videolara yönlendirerek daha fazla kitleye ulaşmanızı sağlayabilirsiniz.

Kısaca Youtube’de bir kanalınız yoksa, bir eksiksiniz. Doğru kitleye ulaşmak için mutlaka Youtube’da yerinizi almalısınız.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz