Bonn Karar Aşaması
01.01.2017 Pazar günü, sabah erken kalkıp kahvaltı yapalım dedik, Ekmek almak için Köln’de açık yer bulmak hemen hemen imkansızdı, herkes yılbaşı ertesinden dinlenmek için evlerindeydi, uzun uğraşlar sonucunda Nippes‘te açık bir fırın bulduk, sonrasında hızlıca eve giderecek kahvaltımızı yaptık.
Köln yine, bugün de soğuktu, “Bugün nereyi gezsek?” diye düşünmeye başlamıştık, alternatifler çoktu, ya 2 saat uzaklıktaki Amsterdam‘a gidecektik, ya da daha yakın bölgelerden birini seçecektik. Amsterdam’a gitmeyi çok istememe rağmen, hem yolun yorucu olacağı hem de çok fazla bir şey yapamayacağı(m) için Amsterdam‘ı eledik, bu kez uzun süredir aklımda olan Bonn‘a gitmeye karar verdik hep birlikte.
Kiralık arabamız ile son günümüzdü, arabaya binerek hemen Bonn’un yolunu tuttuk. Köln-Bonn arası yaklaşık olarak 35 km, yarım saat içerisinde bir şehirden diğer bir şehire gidebiliyorsunuz. Bonn‘da, Köln gibi Rehn Nehri‘nin hemen kenarında kurulmuş, yapılaşma olarak Köln’e çok benzeyen, eski mimariye sahip bir şehir.
Bonn Hakkında Bilgiler
Bonn hakkında kısa bilgiler vermek gerekirse, Almanya’nın Kuzey Ren-Vestfalya eyâletinin güneyinde, Ren Nehri’nin her iki yakasına yayılan bir kenttir. 1990 yılında Doğu ile Batı Almanya’nın birleşmesiyle Berlin, Almanya’nın başkenti olurken, Bonn’un da 1990 yılına kadarki “hükûmet merkezi” olarak anılması kararlaştırılmış. Nüfusu yaklaşık olarak 350.000 civarındadır. Köln ile ortak havaalanına sahiptir. Sessiz ve durağan bir şehirdir. Plaka kodu BN’dir.
Bonn’u Gezelim
Günü birlik bir kaç saatte çok rahatlıkla Bonn‘u gezebilirsiniz. Eski başkent olması münasebeti ile, bir çok devlet kurumunun izleri yine şehirde görülmektedir. Tarihi miras bakımdan oldukça zengin olan Bonn, aynı zamanda üniversiteleri sayesinde bir öğrenci şehridir. Almanya’nın ünlü Haribo şekerlemenin doğuşu da Bonn’da olmuştur. Bir çok ünlü markaya ait mağazalar Bonn’da bulunmaktadır. Açık olmadıkları için fiyat analizi yapma fırsatı bulamadım ama bir çok ürüne bu mağazalardan sahip olabilirsiniz.
Ünlü müzisyen Ludwig van Beethoven, bu şehirde doğmuştur. Bu nedenle şehrin bir çok bölümünde Beethoven‘la ilgili görseller, heykeller, müzeler yer almaktadır. Her yer kapalı olduğu için biz buraları ziyaret edemedik ama en azından meydanda bulunan heykelini ve evini dışarıdan görebildik.
Biz arabamızı Kölnstrabe üzerine park ettikten sonra merkeze doğru yürümeye başladık. Bonn sokakları tam gezmeye uygun, sakin, kimsecikler yok. Yine en iyi sokaklarda kaybolarak bir şehrin gezileceğini inandığımızdan buralarda da kayboluyoruz.
Kölnstrabe üzerinde de bir çok restoran yer alıyor. Bu restoranların büyük kısmı da Türklere ait. Biz caddeyi devam ederek yolun karşısına geçiyoruz. Buralarda sağlı sollu mağazalar mevcut. Hemen geçtiğimiz sokakta Beethoven evi var. Dünyaca ünlü müzisyenin doğduğu ve gençlik yıllarını geçirdiği ev, içerisinde Beethoven’ın kullanmış olduğu defterler, enstrümanlar, öldükten sonra alınmış yüz kalıbı vb. sergilenmekteymiş. Biz kapalı olduğu için içeriye girmedik.
Paralel olarak sokaktan ilerleyince hemen Namen-Jesu-Kirche kilisesini gördük, ne hikmettir, burası da kapalı idi. Dışarıdan fotoğrafını çekmekle yetiniyoruz. Yolumuza devam ettiğimizde artık Eski Merkez, “Old Town” veya Markt’a ulaşıyoruz. Burası büyük bir meydan, tam dinlenme molası verilecek bir yer. Eski Belediye Binası(Bonn Altes Rathaus) da bu meydanda yer alıyor. 40 yıl boyunca Bonn‘un belediye binası olarak hizmet vermiş. Daha sonraki araştırmalarımda buranın bir Pazar yeri olduğu yazılmaktaydı.
Geziyoruz, Tozuyoruz, Eğleniyoruz
Hiç yönünüzü bozmadan, yine aynı paralelde ilerlediğimizde Bonn’un en merkezi meydanı olan Münster Pltz. Meydanı’na ulaşıyoruz, burası şehrin en ünlü meydanı diyebiliriz. Burada eski Postane, Bonn Katedrali ve Beethoven Heykeli‘ni görebilirsiniz. Ayrıca Bonn’un büyük AVM’lerinden Galeria Kaufhof‘da burada yer alıyor.
Önce meydanı şöyle bir süzdükten sonra Katedralin içerisine giriyoruz, yine burada mum yakma ritüelimize devam ediyoruz. Katolik Kilisesine ait Bonn Katedrali, Almanya’nın en eski dini yapılarından biriymiş. Romanesk mimaride 11. – 13. yüzyıllar arasında inşa edilmiş.
Burayı da arkamızda bırakarak çevrede gezinmeye devam ediyoruz. Hafiften açlık bastırmaya başlamıştı, fakat hiç bir yer açık değil. Foursquare üzerinden bulduğumuz iyi restoranların adreslerine gidiyoruz fakat maalesef kapalı kapılarla karşılaşıyorduk. En son Kore yemeği olan bir yere gidip son kez şansımızı deniyoruz, burası da kapalı. Artık yemek muhabbetini kapatarak Köln’de yemeye karar veriyoruz.
Hemen katedralin arka tarafındaki sokakta bu kez ünlü Bonn Üniversite‘sinin girişini görüyoruz, ben bir koşu kapıdan giriş bakıyorum, dışı gayet muntazam, içi ise müthiş büyük bir yeşil örtüye sahip. Etkileyici bir mimariye sahip olan Bonn Üniversite‘si bir çok ülkeden öğrenciye ev sahipliği yapmaktadır..
Bonn‘a ait önemli yerleri güzel bir şehir turuyla tamamladık. Artık Köln‘e dönme vakti bizim için gelmişti, zaten Bonn merkez çevresinde daire çizdiğimizden, arabanın yakınında bir yere varmıştık bile. Aracımızın yanına gittik. Aracı kiralama merkezine vereceğimizden, benzini aşağıdaki Total istasyonunda doldurduktan sonra yola çıktık. Bonn‘a elveda ederken, tekrar başka bir zaman geri döneceğimizin sinyallerini de veriyorduk.
Bonn’a Nasıl Gidilir?
Türkiye’den Köln-Bonn havaalanına direk uçuşlar bulunmaktadır. 3 saat 10 dakika gibi bir sürede Bonn’a varabilirsiniz. Ayrıca çevre illerden(Köln, Düsseldorf, Frankfurt vb.) isterseniz tren isterseniz araba ile çok rahatlıkla günü birlik gelebilirsiniz.
Bu güzel seyahat için başta Uğur kardeşime teşekkürlerimle;
Ümit Bey güzel yazı için teşekkürler.