ASP.NET Avantajları

1

ASP.NET avantajlarını şöyle sıralayabiliriz.

Programlama Dilinde Bağımsızlık

ASP.NET programlama dillerimden bağımsızdır. ASP.NET web yazılımları geliştirebilmek için 20 programlama dili ve fazlasını kullanabiliriz,örneğin, VB.NET, C#, JScript.NET, C++ with Managed Extensions, COBOL.NET, Perl.NET.

Derlenmiş Kod

Bildiğimiz gibi ASP scripting dilleriyle çalışıyor. Fakat ASP.NET derlenmiş kod ve güçlü tipli dillerle çalışıyor, yani gerçek programlama dilleriyle. ASP.NET bu nedenle gerçek veri tiplerini kullanıyor örneğin integers ve strings.
int sayac;
string isim;
ASP.NET de kullanılan programlama dilleri daha iyi olağanüstü durum işleme gücüne sahiptirler. ASP.NET içerisinde try … catch … finally deyimleri ile olağanüstü durum işleme imkanına sahibiz.

try {
…;
}

catch (e) {
…;
}

finally {
…;
}

Sürükle & Bırak ve Olay Bazlı Programlama

Eğer Visual Basic kullandıysanız, bilirsiniz ki VB’nin en güzel taraflarından birisi sürükle ve bırak objeleri sistemi ve olay bazlı programlama yani click, doubleclick, textchange gibi. ASP.NET bu özellikleri WEb Formlarıyla aynı şekilde kullanabilirisiniz. Bundan sonraki bolümde göreceğiniz gibi Visual Studio.NET içerisinde nasıl ASP.NET web uygulamaları geliştireceğinizi anlatacağım. VB de nasıl program geliştiriyorsanız, ASP.NET Web Formları da yani fonksiyonelliği sağlıyor.ASP.NET içerisinde gerçekten çok iyi dizayn edilmiş ve çok sayıda HTML kontrolleri vardır. Hemen hemen bir ASP.Net sayfasında bulunan bütün HTML kontrolleri Visual Basic, C#, C++ kodları ile kontrol edilebilir. ASP.NET buna ek olarak yeni nesneye dayalı programlamayı destekleyen, girdi kontrolleri, programlanabilir listbox lari, yeni doğrulama kontrolleri (validation controls). ASP.NET içerisinde örneğin DataGrid, DataList kontrolleri olup bu kontroller web yazılım geliştiricisinin hayatini çok kolaylaştırmaktadır. bu kontrollere ileriki bölümlerde detaylı şekilde değineceğiz.

Mobile Programlama Desteği

ASP.NET ile sadece web yazılımları değil ayrıca mobil telefonları ve PDA’lar (Palm, PocketPC’s, RIM devices, etc) içinde yazılım geliştirebilirsiniz.ASP.NET de mobil aletleri için WML (Wireless Markup Language) veya HTML 3.2 (Hyper Text Markup Language) veya cHTML (Compact Hyper Text Markup Language) of I-mode aletlerini destek sağlar. ASP.NET mobil aletin kullandığı protokolü otomatik olarak belirler ve ona göre sonucu geri döndürür.

Bağlantısız Veri Erişimi

ASP ve ADO nun en önemli sorunlarından birisi ADO her zaman veritabanına canlı bağlantıyı tutar. Buda ASP sayfalarının çalıştırılmasını önemli ölçüde yavaşlatır. ADO.NET bağlantısız veri erişimini sağlayan sistemi bizim kullanımımıza sunar.

Session state

ASP session değişkenleri desteği çok sınırlıdır ve birden fazla web server dan oluşan sistemde session değişkenlerini hiç desteklemez.ASP.NET de ise olay tamamen değişiyor, birçok session depolama metodunu destekler örneğin In-Process (ASP ile ayni), out-of-process (session durumu başka bir bilgisayardaki Windows Servis ile sağlanır) ve SQL Server’da. Out-of-process ve SQL Server seçenekleri web farm desteği sağlar.

Güvenlik Desteği

ASP sadece IIS authentication metodlarını desteklerken ASP.NET daha geniş güvenlik sistemini destekliyor örneğin IIS/Windows doğrulama sistemlerinden Basic doğrulama, Digest doğrulama, Integrated Windows doğrulama, Form bazlı doğrulama ve Microsoft Passport doğrulama. ASP.NET içerisinde yeni olarak Windows kullanıcı doğrulama (windows authentication) sistemine ek olarak form bazlı kullanıcı doğrulama (forms-based user authentication) sistemi geliştirilmiştir. bu yeni sistemde çerez yönetimi (cookie management) ve otomatik olarak doğrulanmayan kullanıcıların başka bir web sayfasına gönderilmesi (automatic redirecting of unauthorized logins) gibi güzel özellikler eklenmiştir.

İzlemek, Debug, ve Bellekleme Desteği (Tracing, debugging and caching support)

ASP sisteminde kodu izlemek ve BUG lari bulmak bir derttir. Fakat ASP.NET içerisinde bu sistem çok daha geliştirilmiş, adım adım debug olayı ve diğer trace ve debug metodlarini desteklemektedir. ASP.NET bunlara ek olarak mükemmel bellekleme (caching API) sağlamaktadır. Verileri bellekleme sistem output caching, data caching, dependent caching ve fragment caching metodlarını destekler.

XML Bazlı Konfigürasyon

ASP içerisinde ise konfigürasyon bilgileri çok değişik yerlerde saklanıyordu. Örneğin, IIS bilgileri IIS Metabase (registry) de saklanmaktadır. Eğer COM/ COM+ bileşenlerini kullanıyorsanız, COM ve COM+ bileşenlerinin bütün bilgileri registry ve COM+ Catalog da saklanır. ASP.NET konfigürasyonu metin dosyaları ile yapılır. Bu metin dosyaları XML dosyalarıdır. ASP.NET de XML ayrı bir önem kazanmıştır. ASP.NET de çalışan programı kesmeden bu konfigürasyon dosyaları değiştirilebilir. ASP.NET bunu arka planda, kullanıcıdan saklayarak halleder. Yeni bir web isteği geldiğinde ASP.NET worker process (çalışan işlemci) yeni konfigürasyonla isleme devam eder.

XCopy Kurulum

COM bileşenlerinden farklı olarak .NET bileşenleri Windows registry’e kayıt edilmesine gerek yoktur. Yapmamız gereken tek şey bileşeni derlemek,ASP.NET yazılımının bulunduğu klasörde BIN isimli bir klasöre ekledikten sonra bu derlediğimiz bileşeni kopyalamaktır. Gördüğünüz gibi artık registry ile uğraşmak yok. Bu gerçekten Microsoft’un uzun zamandır yapması gereken bir değişiklik idi.

Hosting Seçenekleri

ASP bir ISAPI programı olup IIS e bağlıdır.Buna karsın, ASP.NET ise .NET framework üzerinde çalışır, böylece ASP.NET sayfaları bu nedenle IIS dışındaki web serverları tarafından da sunulabilecektir.

Çöp Toplayıcısı (Garbage Collector)

ASP.NET de yazdığınız kodda bellek yönetimini kendinizin yapmanıza gerek yoktur. .NET Framework bu isi kendisi halleder. Böylece, bellek sorunlarıyla uğraşmamış oluyoruz.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz