Uzun zamandır yazmayı planladığım CloudFlare konusunu ancak fırsat bulup zaman ayırabiliyorum.
İçerikler
Peki nedir bu CloudFlare?
2009 yılında Matthew Prince ve Lee Holloway tarafından gelişimi başlatılan CloudFlare 2010 yılı içerisinde TechCrunch(Amerikada Teknoloji üzerine yayın yapan bir site. Çok fazla sayıda takipçisi bulunmaktadır.) tarafından yapılan haber sonrası çok sayıda kişinin ilgisini çekip bir anda büyümeye ve yaygınlaşmaya başladı. Yazımın en sonunda vereceğim bilgiyi en başta vererek sizi çok fazla sıkmak istemiyorum. Kısaca CloudFlare CDN (İçerik dağıtım ağı) ve güvenlik hizmetidir. Bu hizmet sayesinde web siteniz ve sitenize gelen ziyaretçiler arasında bir proxy(vekil sunucu, ara sunucu) görevi üstlenir.
CloudFlare Ücretsiz mi? Farklı Paketleri Var mı?
CloudFlare‘nin 4 farklı paketi bulunuyor, bunlardan bizi asıl ilgilendiren ücretsiz paketinin de bulunması. Bunun yanı sıra Pro, Business ve Enterprise paketleri yer alıyor. Bunların birbirlerine karşı üstünlükleri vardır. Siz de paketleri buradan kontrol ederek, kendinize en uygun paketi seçebilirsiniz.
CloudFlare Nasıl Kayıt Olunur?
Kayıt olmak çok basit. https://www.cloudflare.com/a/sign-up adresine giderek, e-mail ve şifreden oluşan formu dolduruyorsunuz. Güvenlik politikalarını kabul ettikten sonra “Create Account” butonuna basıyorsunuz. Mailinize hoş geldin mesajı geldikten sonra artık siteye geri dönerek, giriş işleminizi yapabilirsiniz.
CloudFlare Nasıl Kullanılır?
Siteye login olduktan sonra sizi bir dashboard karşılıyor, sağ üst kısımda +Add Site kısmına basarak işleme başlayabilirsiniz.
- Aşama: Hangi sitenizi CloudFlare üzerine geçirecekseniz çıkan bölüme o alan adınızı yazıyorsunuz ve Begin Scan butonuna basıyorsunuz. Yaklaşık 1 dakikalık bir bekleme sonrasında Continue butona basıyorsunuz.
- Aşama: Şu an var olan sitenizdeki tüm DNS kayıtlarını önünüze getiriyor. Dilerseniz burada farklı DNS kayıtları da girebilirsiniz. Tüm alanları kontrol ettikten sonra Continue butonuna basıyoruz.
- Aşama: Plan seçimi ve ödeme kısmına geldik. Dilerseniz ücretsiz paket ile dilerseniz ücretli paketler ile ilerleyebilirsiniz. Ben ücretsiz paketi seçerek devam ediyorum. Zaten tek bir site için bunu yapacaksınız ücretsiz paket işinizi görecektir.
- Aşama: Artık son aşamadayız, sitenizdeki işlemleri yapabilmesi için DNS’leri CloudFlare tarafına yönlendirmeniz gerekmektedir. Bunun için alan adınızı almış olduğunuz firmanın sitesine girerek alan adı yönetimi bölümünden Name Server(NS) değişikliği yapmanız gerekmektedir. Artık bu işlemlerden sonra, paket seçiminize göre ortalama 24 saat(Name Server değişikliklerinin tüm dünyada geçerli olması 24 saat ile 48 saat arasında değişmektedir) içerisinde CloudFlare sistemi üzerindeki tüm ürünleri kullanabilir duruma geleceksiniz.
CloudFlare Hangi Hizmetleri Veriyor
Burada çok uzun uzun hizmetlerin açıklamasını yapmayacağım, zaten teknoloji ile uğraşan herkesin hemen hemen bildiği hizmetlerdir.
CloudFlare; DNS, CDN, statik içerik cachleme(önbellekleme), DDoS koruma, SQL Injection, always online, spam koruma, trafik analizi, içerik koruma, firewall, SSL ve dosya optimizasyonu gibi hizmetleri vermektedir.
Bu özellikler web sitenizi güvenlik saldırılarından koruyacağı gibi herhangibir nedenle erişim sağlanamadığı durumlarda sitenizin son haliyle yayında kalmasını sağlayacaktır. Sitenizin hızı ortalama %30-40 civarında bir artış gösterebilmektedir.
CloudFlare Uygulamaları
Hizmet üzerinde ayrıca bir çok uygulama yer almaktadır. Hesabınıza giriş yaptıktan sonra Apps bölümünden bu uygulamalara ulaşabilirsiniz. İlk kullanımda aktif olan bazı uygulamalar olduğu gibi, sonrasında da sizin kurabileceğiz gerekli ayarlamaları yapabileceğiniz uygulamalar bulunmaktadır.
Bu uygulamalara bakarak siz de kendinize en uygun uygulamaları kullanabilirsiniz.
En başta söylediğimi biraz daha değiştirerek en sonda da vermek istiyorum. Kısaca CloudFlare,sitenizin DNS Server görevini üstlenip kendine bir vekil sunucu atayarak, hız, güvenlik, performans ve analizlerinde olumlu sonuçlar almanızı sağlayan bir bulut hizmetidir.
Kullanan arkadaşlardan olumlu ya da olumsuz geri bildirim bekliyoruz
DNS yönlendirmeleride yaptıktan sonra son sayfada APİ Key falan veriyor. Onları ne yapıyoruz ?
Merhaba,
Sabit IP olmayan sistemlerde, 3. parti uygulamalar kullanmak için API Key’i kullanabilirsiniz. Sabit bir IP adresiniz varsa buna gerek yoktur.
[…] CloudFlare ayrıca ücretsiz SSL sertifikası da vermektedir. SSL, sitenize ek güvenlik katmanını sağlar. SSL, müştereilerinizin kredi kartı numaraları vb. verilerini korumak için kullanılmaktadır. Arama motoru SSL kullanan siteleri daha güvenli olarak değerlendirmekte ve arama sıralamasında daha üst sıralara çıkmalarını sağlamaktadırlar. […]