Markalar odak noktalarını dijitale doğru kaydırıyorlar, fakat bir çok firmanın maalesef kapsamlı bir dijital stratejisi mevcut değil. Bu rekabetçi alanda başarılı olmak isteyen tüm işletmeler için dijital bir stratejiye sahip olmak iş hedeflerinizin dijital hedeflerinizle aynı hizada olmasını sağlar. Bu nedenle dijital stratejinizin olması, sizi rakiplerinizden bir adım daha önde olmanızı sağlar.
Dijital Strateji Tanımı ve Avantajları
Dijital strateji, bir işletmenin veya markanın dijital olarak izleyeceği genel yönü belirler. Stratejinin anahtarı, dijital vizyonun tanımıdır. İşin takip edilmesi için iyi bir önderdir, dijital bir amaç sunar, organizasyonu düzenler ve işin temelini oluşturur. Dijital strateji, bu hedeflere ulaşmak ve sonuçları sunmak için gereken kanalları, varlıkları, platformları ve araçları ana hatlarıyla ortaya koyar.
İşletmeler hiçbir dijital stratejileri olmadan, dijital varlıkları (web sitesi, intranet, veritabanı vb.) ve kanalları (sosyal medya, Google Reklamları, vb.) için yatırımlar yaparak para harcıyorlar ve sonunda da başarısızlığa uğruyorlar.
Marka ve hizmetlerinizi tanıtırken uygulamanız gereken dijital stratejilere dahil etmeniz gereken adımları sizler için hazırladım:
1. Araştırma ve bilgi toplama
Dijital varlıklarınızı rakiplerinize göre inceleyin ve karşılaştırın. Hedef kitlenizi araştırın, anahtar kelimelerinizi gözden geçirin ve ayrıca eğilimleri ve olası soruları araştırın.
2. Araştırmayı analiz edin
Yaptığınız araştırmaları değerlendirin ve tespit edilen sorunları ortaya çıkarın. Dijital varlıklarınızın iyi, kötü ve tarafsız performansını ana hatlarıyla belirtin. Ayrıca, varlıklarınız ile rakiplerinizin SWOT’unu uygulayın.
3. Vizyonunuzu ayarlayın
Dijital stratejinizin sizi nereye yönlendireceğine karar verin ve bunun marka hedeflerinize uygun olduğundan emin olun. Kararınızı net olarak verdikten sonra, şirket dış görüşünüzü (“Neden yapmamız gerekiyor?”) ve şirket iç görüşünüzü (“Neden yapıyoruz?”) olarak tanımlayın ve oluşturun.
4. Bir web sitesi stratejisi oluşturun
Dijital stratejinizin temelini, şirketinize ait web sitesi oluşturur, bundan dolayı web sitesi stratejinizin UX (kullanıcı deneyimi), arayüz tasarımları ve seçilen imajların yanı sıra istatistik(Google Analytics vb.), optimizasyonunu da içermesini sağlamalısınız. Web sitesi stratejiniz, dijital stratejilerinizin vizyonu ve hedefleriyle uyumlu olmalıdır.
5. Diğer araçlar ve varlıklar
Web sitesi stratejinizi başarıyla oluşturduktan sonra, odak anahtar kelimenizi ve SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) stratejisini ana hatlarıyla belirleyin. Dijital stratejinizi gerçekleştirmenize yardımcı olacak araçları ve varlıkları da göz önünde bulundurmalı ve seçmelisiniz. Piyasada bulunan yeni araçları sürekli olarak araştırarak kendinizi bu konuda eğitin.
6. Veri
Günümüzün en değerli madeni veriler, tüm işletmeler için kritik öneme sahiptir ve dijital stratejide sıklıkla gözden kaçırılan bir unsurdur. Veri, hedeflerinize ulaşabilmeniz için diğer tüm unsurları bir araya getiren en önemli maddedir. Hangi verilere ihtiyacınızın olduğunu belirlemeniz, bu verileri nasıl, nerede ve ne şekilde değerlendireceğinizi bilmenizi sağlayacaktır. Verileriniz hedef kitlenizi bulmanıza da yardımcı olur bu nedenle verilerinizin düzenli olarak analiz edilmesi ve optimize edilmesi gerekmektedir.
Dijital Strateji: Sonuç
Dijital stratejinizde yukarıda sıralamaya çalıştığım altı adımı etkin bir şekilde uygulayarak, işinizi tüm alanlarda olduğu gibi dijital alanda başarılı olmak için daha büyük bir fırsat elde edebilirsiniz. Başarılı bir dijital strateji, işinizi büyütmenize yardımcı olur. Oluşturduğunuz bu dijital strateji doğru şekilde uygulanırsa, şirketinizi kısa süre içerisinde başarılı noktalara taşıyacaktır.
Siz de bir dijital stratejiye sahip olmak istiyor ve bu konuda profesyonel çözümler almak istiyorsanız buradan bana ulaşabilirsiniz.