Türkiye’de e-ticaret çok farklı bir noktaya doğru gidiyor. Günden güne farklı e-ticaret akımları başlıyor. İyi bir e-ticaret sitesi yapmak için nelere ihtiyacınız var, e-ticaretin faydaları nelerdir, e-ticaret nedir, e-ticaret sitesi kurmak için altın kurallar, e-ticaret script ve yazılımları, e-ticaret kanunu, Türkiye’de e-ticaret yani e-ticaretle ilgili tüm konulara tek bir makalede açıklamaya çalışacağım.
İçerikler
E-Ticaret Nedir?
E-Ticaret, diğer adıyla elektronik ticaret İngilizce anlamıyla e-Commerce terimi bir ürün veya servisin internet kanalları vasıtasıyla kredi kartı, havale, kapıda ödeme gibi seçenekler veya sanal poslar üzerinden satılması işlemidir.
Dünya Ticaret Örgütü (WTO), E-ticaret terimini “Mal ve hizmetlerin üretim, reklam, satış ve dağıtımlarının telekomünikasyon ağları üzerinden yapılması.” olarak tanımlamaktadır.
1995 yılında tüm dünyada internetin yaygınlaşmasıyla birlikte e-ticaret sektörü de yüksek bir ivme kazanarak kullanıcılara bir çok ortamda yenilikler ve gelişmiş sistemler sunmaya başlamıştır.
Kısaca, e-ticaret dünyanın neresinden bakarsanız bakın 7/24 çalışan bir mağazanızın olması ve sürekli işlevsel halde bulunması demektir.
E-Ticaret’in müşteriye yararları-faydaları
- Daha fazla ürün seçeneğine sahip olabilirsiniz,
- Mağazalara göre daha hızlı gezinebilme ve aradığınız ürünü rahatlıkla bulabilme imkanına sahip olabilirsiniz,
- Uygun fiyat ve taksit seçeneklerinden yararlanabilirsiniz,
- Kargonuz kapınıza kadar teslim edildiğinden zaman tasarrufu sağlayabilirsiniz,
- Yapılan yorumlarla ürün hakkında detaylı teknik bilgilere sahip olabilirsiniz,
E-Ticaretin işverene yararları-faydaları
- Yapılan SMS ve e-mailing faaliyetleri ile bir tıklama ile kullanıcıları sitenize çekebilir ve daha yüksek gelir elde edebilirsiniz,
- Düşük bütçelerle e-ticaret sitesi oluşturabilir ve 1-2 günlük bir sürede mağazanızı aktif hale getirebilirsiniz,
- Kasiyere veya satış temsilcisine gerek duymadan 7/24 açık bir şube yaratabilirsiniz,
- Daha fazla ürün yükleyebilirsiniz,
- Bir ofise gerek duymadan sanal alışveriş merkezi oluşturabilirsiniz,
- Enflasyondan etkilenmez ve zarar etme şansınızı minimuma indirgeyebilirsiniz,
- Stok bekletmek durumunda kalmaz, satıldıkça stok güncellemesi yapabilirsiniz,
- Muhasebe programları ile entegre çalıştığından tüm bilgilerin otomatik işlendiğini görebilirsiniz,
- Sadece belli bir bölgeye değil, dünyanın her tarafındaki müşterilere hizmet verebilirsiniz,
- İlginç ürünler satabilir ve iyi bir arama motoru optimizasyonu ile arama motorlarında üst sıralara çıkabilirsiniz,
- Kısa zamanda bir marka haline gelebilirsiniz,
- Yeni müşteri bulma olasılığınızı yükseltebilirsiniz.
- Reklam ve pazarlama masraflarını azaltarak daha fazla müşteriye sahip olabilirsiniz,
E-Ticaret Modelleri B2B, B2C, B2E, C2C
B2B, Business to Business yani firmadan-firmaya anlamı taşımaktadır, bayi kanalları oluşturularak, siparişin e-ticaret sitesi üzerinden verilmesi sağlanmaktadır. Sadece firmalar arasında yapılan bir işlemdir.
B2C, Business to Costumer yani firmadan-müşteriye anlamı taşımaktadır, müşterilerin direk olarak e-ticaret sitesi üzerinden sipariş vermesine olanak sağlamaktadır.
B2E, Business to Employee yani firmadan-firma çalışanlarına özel sunulan indirimli veya kampanyalı ürünlerin satıldığı şirket içi bir e-ticaret modelidir. Türkiye’de çok fazla kullanılmasa da bir takım örnekleri mevcuttur.(Ör: şirket içi intranet)
C2C, Customer to Customer yani tüketiciden-tüketiciye satış yapabildiği e-ticaret modelidir.(Ör: sahibinden.com)
Örnekler ile yukarıdaki en çok kullanılan 2 kavramı açıklamaya çalışalım, workstation yani iş istasyonu satan bir firma, bilgisayar firmasına satış gerçekleştiriyorsa B2B türünde çalışırken, ilginç ürünler satan bir firma, son kullanıcıya satış gerçekleştiriyorsa B2C türünde çalışmaktadır.
Bu iki tür de bir e-ticaret sistem türüdür.
Hangi e-ticaret Türleri Vardır?
Bir çok e-ticaret türü olmakla birlikte en çok var olanlar, Online ticaret, online bilet, online müzayede, elektronik ödemeler ve internet bankacılığı en çok kullanılan e-ticaret türleridir.
E-Ticaret Sitesi Kurmak için Altın Kurallar
Bu konuda daha önce bir makale kaleme almıştım, e-ticaretin öneminden bahsetmiştim. E-ticaret sitesi nasıl kurulur, nelere dikkat etmek gerekiyor, en uygun e-ticaret sitesi nasıl yayına alınır gibi bir çok konuda açıklamalarda bulunmuştum. Hangi yazılımları veya scriptleri seçebilirsiniz, makaleye buradan ulaşabilirsiniz.
E-Ticaret ile neler yapılabilir?
E-ticaret sitesi ile yapabileceklerinizin sınırı yoktur, kanunların el verdiği kadar istediğiniz herşeyi satabilir, pazarlayabilir ve buradan gelir elde edebilirsiniz. Dilerseniz evdeki kullanmadığınız bir ürünü satabilir, dilerseniz ülkemizde bulunmayan bir ürünü pazarlayabilirsiniz. Bir çok kategoride ürünü satabileceğiniz gibi, tek bir ürüne de yönlenebilirsiniz.
Türkiye’de E-Ticaret
Yakın bir zamanda yapılan açıklamaya göre, “E-ticaretin toplam ticaret içindeki payı Türkiye’de yüzde 2’ler seviyesinde, gelişmekte olan ülkelerde yüzde 7’ler, gelişmiş ülkelerde yüzde 10’lara yakın.” denildi.
2017 Nisan ayında gerçekleştirilen Türkiye E-ticaret Zirvesi’de TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de yer aldı. Burada açıklamalar yapan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi;
“E-ticaretle artık rakip yan komşu değil. Dünyanın herhangi bir yerindeki ayakkabı üreticisi bizim ayakkabıcımızın rakibi haline geldi. Bu trendin çok büyük bir salgın halinde arttığını görüyoruz. Dünyadaki artış hızı inanılmaz. Bugün dünyada yüzde 17-20 aralığında e-ticaretin kendi içinde artış hızı var. E-ticaretin toplam ticaret içindeki payı Türkiye’de yüzde 2’ler seviyesinde, gelişmişmekte olan ülkelerde yüzde 7’ler, gelişmiş ülkelerde yüzde 10’lara yakın, Çin gibi bazı öncü ülkelerde de inanılmaz rakamlar var. Bazı özel etkinlikler de var. Mesela ABD’de yapılan bir etkinlikte bir günde yaklaşık 4 milyar dolarlık alışveriş yapılabiliyor.
Çin’de Bekarlar Gününde yapılan bir aktivitede 24 saatte bir alışveriş sitesinde 18 milyar dolarlık alışveriş yapılabiliyor. Ve o 24 saatin içinde yaptıkları 1 saatlik özel aktivite ile, 1 saatte yaptıkları ciro 5,8 milyar dolar. 18 milyar dolar demek, dünyadaki 155 ülkenin toplam ticaret hacminden daha fazla demek. Ve şu an e-ticaretin dünyadaki toplam cirosuna baktığınız zaman yaklaşık 3 trilyon dolar civarında. Yakın gelecekte 18-20 trilyon dolarlara, onlarca trilyon dolarlara ulaşacağını hayal ediyorum. Türkiye olarak bunun dışında kalmamız mümkün değil.” açıklamalarına yer verdi.
E-Ticaret Kanunu
05.11.2014 günü resmi gazetede yayınlanan 6563 kanun nolu ve kabul tarihi 23.10.2014 olan elektronik ticaretin düzenlenmesi hakkındaki kanun bazı gri alanlar bıraksa da Türkiye’de e-ticaretin geldiği nokta itibari ile büyük önem taşımaktadır. 16 maddeden oluşan kanun şu an yürürlükte. Elektronik ticaretin düzenlenmesi hakkındaki kanuna Resmi Gazete‘den ulaşılabilir.
E-Ticaret Sanal Pos Hataları
E-Ticaret ile ilgilenenlerin en büyük problemlerinden biri entegrasyon yaparken karşılaşılan sanal pos hatalarıdır. Sanal pos hataları ile ilgili makale de buradan ulaşabilirsiniz.
E-Ticaret konusunda daha fazla destek için iletişim formunu kullanarak benimle irtibata geçebilirsiniz.
[…] önce yayınladığım 11 Adımda E-Ticaret nasıl kurulu maliyeti ne kadardır?, İyi bir e-ticaret sitesi yapmanın altın kuralları, E-ticaret toplu sana pos hataları yazıları da […]