Bulut depolama, gelişen teknolojiyle birlikte bir çok doküman ve belgelere sahip olmaya başladık. Bu belgelere her an ulaşabilmek çoğu zaman pek mümkün olmayabilirdi. Her an yanımızda USB bellek veya harici hard disk taşımazdık. Artık bunların yerine bu belgelerimizi bulut depolama çözümlerine yükleyerek her an her yerden bu dosyalarımıza ulaşabiliyor ve işlemleri gerçekleştirebileceğimiz bir döneme başladık.
Mobil cihazlarımızdan internet olan her yerden dilersek videolarımıza, resimlerimize, belgelerimize online depolama hizmetleri ile ulaşabiliyoruz. Bir gereksinim haline gelen bulut depolama sistemleri, daha da fazla gelişerek bireysel kullanıcıların da günlük hayatını kolaylaştıran araçlar arasına girdi. Bu yazımızda en çok kullanılan ve en iyi bulut depolama sistemlerini inceleyeceğiz.
Cloud – Bulut Depolama Sistemlerinin Avantajları
Depolama sistemlerinin bir çok avantajı bulunmaktadır. Bunlardan en önemlilerini listelemeye çalışacağım,
Her yerden erişim
Her an internetinizi olduğu her yerden dosyalarınıza çok kısa bir sürede ulaşarak işlem yapabilirsiniz.
Düzenleme
Bir çok Cloud sistem Microsoft Excel, Word ve Power Point ile uyumludur. Bu dosyaları görüntüleyebileceğiniz gibi aynı zamanda farklı bir uygulamaya ihtiyaç duymadan dosyalar üzerinde değişiklik yapabilirsiniz.
Senkronizasyon
Windows, Linux veya iOS kullanıyorsanız ve bulut sistemlerin uygulamalarını her hangi birine yüklediyseniz, bir yerden değiştirilen dosya, diğer tüm yerlerde anlık olarak değiştirilmekte ve hızlı bir senkronizasyon yapılmaktadır. Ayrıca, mobil cihazlarınızda çektiğiniz fotoğrafların anlık olarak bulut sistemlerine yüklenmesi sağlanmaktadır.
Zaman ve Yer Tasarrufu
Bulut sistemler, hem zaman kaybını önlerken hem de bilgisayarınızda veya mobil cihazlarınızda bellek sorunun önüne geçmektedir.
Hızlı Görüntüleme
Bulut sistemde bulunan bir çok dosya türünü indirmeden önizleme yapabilirsiniz. Bu dosya türleri arasında PDF, Word, Excel, Powerpoint, JPG, JPEG, TIF, PNG ve GIF yer almaktadır.
Paylaşım
Hizmetinizde var olan dosyaları kişilere özel paylaşım linki yaparak paylaşabilir ve yetkilendirebilirsiniz. Dilerseniz tüm klasörlerinizi dahi paylaşıma açarak insanların bundan yararlanmasını sağlayabilirsiniz. Dosyalarınızı paylaşmış olduğunuz kişiler dilerlerse bu dosyaları bir tuşla kendi bulut hesaplarına aktarabilirler.
Bulut Sistemler Güvenli mi?
Bu soruya kim net olarak yanıt verebilir hiç bilmiyorum, arka planda neler dönüyor, bilgilerimiz nerelere gidiyor. Bunları kesin olarak kimsenin açıklayabileceğini sanmıyorum. Zaten her an internetteyiz, Facebook’ta bilgilerimiz var, Twitter’da var, yani olmayan hiç bir yer yok. Maillerimiz yine bulutta, ben bu konuda çok açıklayıcı bir bilgi veremiyorum, sadece söyleyeceğim, bulutta tuttuğunuz bilgileri belirli aralıklarla almış olduğunuz bir harici hard diske yedeklemeniz sizlerin faydasına olacaktır. Aynı zamanda tek bir bulut kullanmak yerine birden fazla bulut kullanarak farklı periyodlarla buralara da yedekleme yapabilirsiniz. Nitekim bu konuyla ilgili zamanında Yandex.Disk‘te oluşan bir sorun nedeniyle bir miktar veri kaybı yaşanmıştı.
Bir çok insan “yanımda olmayan veri benim verim değildir” diyorlar, verilerinin elinin altında olmasını istiyorlar peki bu verilerin güvenliğini tam olarak sağlayabiliyorlar mı? Gerekli teknik yatırımlar yapılmazsa güvenli veri diye bir şey söz konusu bile olamaz.
Bulut Depolama Sistemleri Ücretli mi?
İnceleyeceğimiz bulut depolama sistemlerinin hem ücretli hem de ücretsiz paketleri mevcut. Sizler için en uygun olanı seçerek bu yolda sizde adımlar atabilirsiniz. Ücretsiz paketler muhtemelen işinizi çözecektir. Hemen hemen tüm uygulamalarda arkadaşlarınızı uygulamalara davet ederek ekstra depolama alanları kazanabilirsiniz.
En iyi Depolama Sistemleri
Artık uygulamaları incelemeye başlayabiliriz. Dropbox, Google Drive, OneDrive, Yandex Disk, Box, iCloud, Amazon Cloud Drive, Mail.Ru benim ana olarak inceleyeceğim markalar olacaklar. Mega.nz, Get.TT, SpiderOak, Tresorit, IDrive, ADrive gibi bir çok bulut depolama hizmeti veren yerlerde vardır.
Box
Ücretsiz olarak 10 GB depolama alanı veriyor. 250 MB dosya yükleme limiti bulunuyor. Aylık olarak 45 TL verirseniz 100 GB alan ve 5 GB dosya yükleme limiti sunuyor. Başkaları ile paylaştığınız dosyalara, yorum yapılmasına olanak sağlıyor. Tüm platformlarla uyumludur. İlk olarak hizmete çıkan depolama hizmetlerinden biridir.
Dropbox
2007 yılında piyasaya çıkan Dropbox bu işin öncülerindendir. Tüm platformlarla uyumludur. 2 GB depolama alanı ve sınırsız indirme vermektedir. Kurumsal çözümü de bulunmaktadır. Aylık 12,5 USD fiyata 3 kullanıcıya kadar 2 TB alan vermektedir.
OneDrive
Microsoft’un SkyDrive olarak piyasaya sürdüğü depolama hizmeti sonradan OneDrive adını almıştır. Önce 15 GB ile hizmete giren OneDrive sonrasında bunu 5 GB’a düşürerek insanların heveslerini kursağında bıraksa da aylık 1,99 TL’ye 1 TB alana sahip olabilirsiniz. Hotmail hesabınız varsa direk olarak zaten bu alana sahip oluyorsunuz, ayrıca OneNote dosyalarınızda burada barınıyor.
iCloud
iCloud sadece Apple ürünlerinde hizmet vermektedir. Ücretsiz olarak 5 GB depolama alanına sunuyor. Her IOS işletim sistemi kullanan iCloud kullanmak durumunda kalıyor. Tüm rehber, fotoğraf ve belgelerinizi buraya yedekleyebiliyorsunuz. Çok hızlı olduğu söylenemez. Telefondan silinen bilgiler Cloud’da kalıyor.
Google Drive
Gmail kullanan herkese otomatik olarak gelen Google Drive 15 GB ücretsiz depolama alanı sağlamaktadır. Rakiplerinden biraz geri kalmış gibi gözükse de son zamanlarda yaptığı yenilikler ve hızıyla rakiplerine göz kırpmaya başlamıştır. Dilerseniz aylık 5,79 TL’ye 100 GB , 28,99 TL’ye 1 TB alan vermektedir.
Yandex Disk
Kişisel olarak benim efsanem. Tüm platformlarla uyumlu, hızı gayet iyi. Masaüstü uygulaması ara sıra bilgisayarlara yük getirse de gayet kullanılabilir. Ücretsiz olarak 10 GB alan veriyor, belirli zamanlarda hediyeler dağıtıyor. Benim şu anda Yandex Disk‘te sınırsız 247 GB kullanım alanım mevcut. Arkadaşlarımı davet ederek kazandığım 1 GB, doğum günümde verilen 10 GB, Yandex çalışanlarının hediye ettiği 200 GB vb. Ben gayet memnunum her yerden tüm dosyalarıma Yandex Disk ile ulaşabiliyorum. Tek bir işlemle başkasının Yandex Disk’inde yer alan dosyayı kendi Yandex Disk’ime kayıt edebiliyorum.
Amazon Cloud Drive
Amazon’da diğer büyük firmalarla yarışta var olmak için bence vermiş olduğu bir hizmet. 5 GB ücretsiz kullanım veriyor. Maalesef tüm platformları desteklemiyor. Üye olmadan 3 ay deneme sürümü veriyor. Yavaş olduğu konusunda bilgiler mevcuttur. Linux desteğini de çok iyi verememektedir.
Mail.Ru
2001 yılında kurulan ve Rusya’da hizmet verene e-mail servisidir. Aynı zamanda Cloud depolama hizmeti de vermektedir. Rusçanız iyi ise deneyebilirsiniz. 25 GB ücretsiz alan vermektedir. Daha çok kişisel değil ama, internet sitelerinin dosyalarının(program, warez vb.) barındırıldığı yer olarak kullanılmaktadır.
Kendi Bulut Depolama Hizmetimi Nasıl Yaparım
Kendinize ait bir sunucunuz varsa siz de OwnCloud açık kaynak kod yazılımı kullanarak kendi bulut servisinizi kullanabilirsiniz. OwnCloud PHP ve MYSQL tabanlı çalışan açık kaynak kodu bir yazılımdır. Kurulumu oldukça basit ve tüm platformlarla uygun bir şekilde çalışmaktadır. OwnCloud uygulamasını buradan indirebilirsiniz.
Ayrıca satılan My Cloud NAS Storage cihazlar alarak da evinizin bir köşesinde kendi Cloud hizmetinizi barındırabilirsiniz.
Şirketler Neden Ücretsiz Depolama Alanı Sunuyor
Şirketlerin verilerinizi, bir kuruş ödemeden sunucularında barındırmaları izin vermeleri sizleri şaşırtabilir. Bulut depolama sektöründe genel giderler nispeten ucuzdur, ancak bunun ötesinde çoğu sağlayıcı, hizmetlerinden hoşlanacağınız, alanınızın tükenmesini ve ücretli bir plana dönüşmenizi umuyor. Bu nedenle ücretsiz olarak ilk havucu sizlere veriyorlar.
En İyi Bulut Depolama Alanını Nasıl Seçtim
Ben kişisel olarak Yandex.Disk kullanıyorum. Peki bunu seçerken nelere dikkat ettim ve nasıl seçimimi yaptım.
Birçok bulut depolama sağlayıcıları ücretsiz bir deneme süresine sahiptir; bu süre zarfında sağlayıcı hizmetini sınırlı bir süre deneyebilirsiniz.
Kullanımı kolay en iyi ücretsiz bulut depolama sağlayıcıları için öncelikle arayüzün sadeliğini, verilen ücretsiz depolama alanının miktarını ve daha fazla alana yükseltme maliyetini tarttım.
Verimlilik açısından en iyi ücretsiz bulut depolama alanı için, belgeler oluşturup, düzenlemek, dosyaları paylaşmak gibi ortak görevleri ne kadar sorunsuz bir şekilde yapabildiklerini inceledim. Uygulamalarını tek tek indirerek denedim ve senkronizasyon hızlarına baktım.
Son olarak, güvenlik konusuna baktım uçtan uca şifreleme, ek şifre koruması konulara iyice inceledim ve bana en uygun olan Yandex Disk olduğuna karar verdim.
Umarım sizler için faydalı bir yazı olmuştur.