Microsoft’un Bulut(Cloud) Teknolojisi olan Office 365 ile hayatımıza katılan Power BI, bulutta çalışan bir iş zekası(Business Intelligence-SaaS) uygulamasıdır.
Kullanımının kolay olması sebebi ile Microsoft tarafından daha çok teknik personeli olmayan kişilerinde rahatlıkla kullanılabileceği şekilde dizayn edilmiştir. Güçlü, interaktif, görsel raporlar ve çalışma alanları kısa sürede yapılabilmektedir.
Kullanıcıların yetkileri çerçevesinde Natural Language Query Engine özelliği sayesinde, kolaylıkla bütün veri kaynaklarında arama yapabilir ve arama sonuçlarını anlık olarak harita, grafik veya tablo olarak görüntülenebilmektedir. Ayrıca Data Management Gateway sayesinde, kurumsal Office 365 yöneticisi, iç veri kaynaklara bağlantılar tanımlayarak kullanıcılara istedikleri veri kaynağına ulaşma ve raporlarında kullanma imkanı sunulabilmektedir.
İçerikler
Power BI Kaydı Nasıl Yapılır?
Hem ücretli hem de ücretsiz planları bulunan Power BI uygulamasına https://powerbi.microsoft.com/en-us/ sitesinden ulaşabilirsiniz. Siteye girdikten sonra kayıt olarak siz de raporlar oluşturmaya başlayabilirsiniz. Ayrıca, Office 365 E5 paketinin bir bileşeni olarak kullanıcılara sunmaya başlanmıştır.
Office 365 ile birlikte ücretsiz olarak kullanılmaktadır. Siz de buradan tıklayarak ücretsiz olarak kayıt olabilirsiniz. Dilerseniz kullanıcı başına aylık 10 USD’ye Power BI Pro sahibi olabilirsiniz. Ücretlendirme ve paketler arasındaki farklara buradan ulaşabilirsiniz.
Power BI Nasıl Kullanılır?
Hem Web hem de Masaüstü sürümü olan Power BI da rahatlıklar raporlar hazırlayabilir ve bu hazırlanan raporlara dilerseniz Web’den dilerseniz de Windows, Android ve IOS olan mobil uygulamalardan ulaşabilirsiniz. Mobil uygulamalara buradan tıklayarak ulaşabilirsiniz. Microsoft’un yapmış olduğu 60 Saniyede Power BI videosunu izlemek öğrenmek için ilk adım olabilir.
Power BI ile Neler Yapılabilir?
Ana amacı BIG Data diye tabir ettiğimiz büyük verileri anlamlandırmak, görsel ve interaktif raporlar hazırlamak, anlık görüntülenebilen çalışma alanları oluşturmak olan Power BI, geleceğin uygulamaları arasında gösterilmektedir. Power BI’dan önce bu işe adım atmış olan ve oldukça maliyetli olan Qlikview uygulamasının sonunun çok iç açıcı olduğunu söyleyemem açıkcası.
Yöneticilerin anlık olarak görmek istedikleri KPI’ları çok rahatlıkla yapabilir, Google Analytics entegrasyonu sitenizin ziyaretçi sayılarını görüntüleyebilir, Mailchimp entegrasyonu ile gönderilen mailingin kaç kişiye ulaştığına bakabilirsiniz. Var olan Excel, SQL, SAP ya da 3.parti Connector’ler ile sosyal mecrada paylaşılan verilerinizi analiz ederek satış hedeflerinizi artırabilirsiniz.
Power BI Hangi Uygulamalar ile Entegre
Power BI, yaklaşık olarak 60’dan fazla uygulama ile entegre şekilde çalışmaktadır. Excel tabloları, kurum içi veri kaynakları, veri kümeleri, akışlı veri ve bulut hizmetleri: Power BI entegrasyonu, tüm verileri toplar ve böylece saniyeler içinde analiz etmeye başlayabilirsiniz. Aşağıda uygulamalara ait ekran görüntüleri yer almaktadır.
Son Görüş
Power BI iş zekası uygulaması anlamında adından sıkça söz ettireceğe benziyor. Günden güne gelişen modülleri, hızlı ve her yerden çalışılabilir olması Power BI’ı diğer uygulamalar karşısında güçlendiriyor.
Power BI hakkında danışmanlık almak isterseniz umit@umitegrioglu.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.