Özellikle büyük kentlerin trafiğinin çekilmez bir hal alması, maddi güçlükler, akaryakıttaki pahalılık derken, yakıt tasarrufu nasıl sağlanır konusu aklıma takıldı ve bu konuda bir kaç önemli açıklama yapmaya karar verdim.
Bir çok etken yakıt sarfiyatını etkilemekle birlikte, herkesin uygulayabileceği başlıkları kısa açıklamalar halinde yazmaya çalıştım.
İçerikler
Fazla Yük
Aracınızda istiap haddi aşılmamalıdır, bagajınızda sürekli fazlalık olan ekstra malzemeler taşımak yakıt sarfiyatınızı yükseltecektir. Gereksiz malzemeleri aracınızdan boşaltın.
Araç Lastik Havaları
Aracınızın lastik havaları uygun olan hava basıncında olmalı, aracınız için uygun hava basıncı ya şoför kapı yanında ya da kitapçığında yazmaktadır. Lastik ebatlarınıza göre doğru hava basıncı kullanmak yakıt sarfiyatınızı azaltacaktır.
Yüksek Devirde Kullanmak
Aracınızı yüksek devirde kullanmak, motoru zorlamak bununla birlikte fazla yakıt sarfiyatına sebep olmak demektir. Mümkünse 2000-2500 devirini geçmeyin, bu noktadan sonra vites değişikliği gerçekleştirin. Performans mı yoksa yakıt sarfiyatımı onu göz önünde bulundurmanız gerekmektedir.
Araç Bakımı
Aracın bakımlarının zamanında yapılmaması yakıt sarfiyatını yükseltmektedir. Ortalama dizel araçlar her 10.000 km’de, benzinli araçlar ise her 15.000 km’de bakıma girmeleri gerekmektedir. Yağ, yağ filtresi, polen, polen filtresi, hava filtresi standart olarak değişen parçalardır. Ayrıca, mazot filtresi, bujiler ve akü de kontrol edilmelidir.
Yoğun Trafik
Asıl ana sorunlarımızın başında geliyor, fazla dur-kalk yapmak yakıt sarfiyatını yükseltmektedir. Gereksiz yere fazladan gaza basmak ve direksiyonu çok fazla hareket ettirmek de bir o kadar aracın fazla yakmasına sebep olabiliyor.
Klima
Bir çok kesim, klimanın yakıt sarfiyatını etkilemediğini söylese de, klima açıldığında motora da fazla yük binmek de bununla birlikte de yakıt sarfiyatı artmaktadır. Gereksiz yere klimayı kullanmayın.
Ani kalkışlar
Ani kalkışlar ve seyir halindeyken ani hızlanmalar da yakıt sarfiyatını artırmaktadır.
Hız Sabitleyici
Düz ve uygun yollarda mutlaka varsa hız sabitleyici kullanmak yakıt sarfiyatınızı azaltacaktır.
Depo Doluluğu
Deponun dolu olması, araca fazladan yük vereceğinden mümkünse aracı full depo ile kullanmayın, gerektikçe alın.
Çok fazla Fren Kullanmak
Fazladan ve gereksiz yere frene basmak, aracınızı yavaşlatacak ve hızlanmak için tekrar gaza basmanızı gerektirecektir, bu da yakıt sarfiyatınızı artıracaktır.
Vites Boşta
Yokuş aşağı inerken ayağınızı gazdan çekin, kesinlikle vitesi boş atmayın ve kontağı kapatmayın. Bu işlemler yakıt sarfiyatınızı düşürecektir.
Umarım faydalı bir yazı olur,