Yandex Kurumsal(Bireysel) Mail Kurulumu

0

İletişimin baştacı e-posta. Her gün yeni web siteleri açılıyor, her açılan sitenin kendi uzantısında mailleri alınıyor. Bu maillerin bir kaç yerden alınması söz konusu. Fakat benim kullandığım, ücretsiz olan ve şu ana kadar hiç bir sıkıntı ile karşılaşmadığım Yandex Kurumsal Mail‘in kurulmasından ve ayarlarından bahsedeceğim.

 

Yandex Kurumsal Mail size 1000 adet’e kadar ücretsiz mail açma imkanı sağlamaktadır.  Eğer firmaysanız bu formu doldurarak 1000’den fazla mail talebinde bulunabilirsiniz. Ayrıca her açılan mail için de 10 GB Yandex Disk alanı vermektedir. Daha önce Google Apps üzerinden ücretsiz mail açılabiliyordu. Fakat sonra Türkiye’de bu hizmet paralı olunca insanlar malum ekonomiden dolayı ücretsize, bu nedenle de en uygun olan Yandex’e yöneldi.

Yandex Kurumsal Mail hizmeti, kurumsal gibi gözükse de olsa da bireysel olarak da kullanabiliyorsunuz. Küçük ve orta çaplı şirketler ve kişiler bu hizmetten yararlanıp mail sunucu açma veya hostinglerle uğraşma gibi sorunları bertaraf edebilirler.

 

Ücretsiz Yandex Kurumsal Mail Nasıl Kurulur?

Herkesin anlayacağı dilden basit olarak başlayalım. Öncelikle Kurumsal mail hizmetinden faydalanabilmek için bir Yandex hesabınızın olması gerekmektedir. Yeni bir Yandex hesabı almak için https://mail.yandex.com.tr/ sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

 

Hesabınıza giriş yaptıktan sonra kurum.yandex.com.tr adresine giderek  etki alanının adı yerine başında www olmadan mail hesapları açmak istediğiniz alan adını ekliyoruz.(Ör: umitegrioglu.com) ve “Alan adı ekle” butonuna tıklıyoruz.

Yandex Kurumsal Mail Yandex Kurumsal(Bireysel) Mail Kurulumu

 

Yukarıdaki işlemin ardından aşağıdaki gibi bir sayfa sizi karşılayacak. Şimdi yazmış olduğunuz alan adının size ait olup olmadığı hakkında doğrulama yapmanız gerekmektedir. 3 şekilde doğrulama yapabilirsiniz. Bu sayfada açıklamalar şu şekilde;

 

Devre dışı bırak seçeneğine tıklarsanız, girdiğiniz alan adı için Yandex Kurumsal Mail işlemleriniz iptal edilecektir.

 

Alan adını Yandex’e devredin seçeneği ek olarak size DNS barındırma hizmetini de Yandex üzerine almanızı sağlıyor. Bunu yapmak zorunda değilsiniz. DNS’inizi yönettiğiniz panelden memnunsanız bunu yapmanız gerek yok. Ben şahsen Natro‘dan domainlerimi alıyorum, oranın DNS paneli de oldukça kullanışlı o nedenle DNS yönetimini değiştirmedim. Yandex DNS barındırma hizmeti hakkında detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

 

Alan adının sahipliğinizi doğrulayın

1.HTML dosyası ile alan adı doğrulama: Eğer bir hosting hesabı almışsanız. Sitenizin kök kataloğuna sayfasında belirtilen HTML dosyasını ve belirtilen metni HTML sayfasına yazarak içeriği sitenize yükleyin. Bunu sitenizin FTP erişimi aracılığıyla yapabilirsiniz. Sitenizin kök dizinine Yandex’in size verdiği isimde (ekran görüntüsünde e73fff4ddf72.html) HTML dosyası oluşturup, HTML içeriğine yine Yandex’in size verdiği metni giriyoruz. (ekran görüntüsünde bb922a727d1d )

 

2.CNAME kaydı ile alan adı doğrulama: Sadece alan adı almışsanız, hosting hizmeti almamış, veya web sitesinin kök dizinine  FTP erişim izniniz olmadığı zamanlarda bu doğrulamayı kullanabilirsiniz. Ekranda görüldüğü gibi Alan adınıza bağlı yamail-e73fff4ddf72 alt alan adı için, CNAME kaydını mail.yandex.com.tr olarak ayarlayın

CNAME kaydını şu şekilde ayarlamalısınız:

 

  • Kaydın adı: Yandex’in verdiği alt alan adı + ana alan adı. Yukarıdaki örnek için şu şekilde -> yamail-e73fff4ddf72.  Yandex burada adres sonuna nokta koyulmasını istiyor. (veya yamail-<name>.domain.tld. arayüze bağlı olarak sonda nokta olacak)
  • Kayıt türü: CNAME
  • Adres : mail.yandex.com.tr.  (adres sonunda nokta olacak)


3.Whois e-posta Bilgisi İle Doğrulama :
  En son önerdiğim seçenektir. Yukarıdaki 2 adet yöntem buna nazaran çok daha basittir. Alan adınız için iletişim e-posta adresi olarak umitegrioglu+e73fff4ddf72@yandex.com.tr adresini belirtin (tescil şirketiniz bu adresi kabul etmezse, yerine e73fff4ddf72@yandex.com.tr adresini belirtin). Bu işlem, alan adı kayıt şirketinizin araçlarının yardımıyla gerçekleştirilmektedir. Bu doğrulama yöntemi hakkında daha fazla bilgi.

Yandex Kurumsal Yandex Kurumsal(Bireysel) Mail Kurulumu

 

Bu işlemlerden birini yaptıktan sonra, onaylama adımına sıra geldi. “Alan adının sahibini kontrol et” butonuna tıklıyoruz. Eğer onay işlemi başarılıysa MX kayıtlarını kontrol adımına geçiyor, eğer onay işlemi başarısız ise aşağıdaki gibi bir görüntü alıyor olacaksınız.

Yandex Doğrulama Yandex Kurumsal(Bireysel) Mail Kurulumu

 

MX Kayıtlarını Ayarlayın

Artık son adımdayız, yukarıdaki işlemleri başarılı bir şekilde yapıp Alan adının sahibini kontrol et deyip, doğruluğu ispatladıktan sonra, DNS üzerinde MX kayıtları yapılması gerekmektedir. Biz birinci adımda yer alan Alan Adını Yandex’e Devredin işlemini yapsaydık, bu son adıma gerek kalmayacaktı. Ama biz devretmediğimiz için son adımı yapmak zorundayız. Alan adınıza ait panelden DNS yönetim sayfanızdaki tüm MX kayıtlarını silin ve ardından aşağıdaki şekilde MX kayıtlarınızı girin.

  • Alt alan adı — @
  • Kayıt tipi — MX
  • Veriler — mx.yandex.net.
  • Öncelik — 10“Kayıt adı” alanına (alt alan adı) @ sembolü girmek mümkün değilse bu alanı boş bırakın. MX kaydı düzenleme web arayüzünde “kayıt adı” alanı yoksa, yalnızca kayıt değerini (mx.yandex.net.) ve önceliği (10) belirtin. Kayıt servisinizin web arayüzünde öncelik 10 sağlanmıyorsa 0’dan farklı herhangi bir öncelik belirtin. MX sunucusu olarak mx.yandex.net. (sonda nokta) değerinin belirtilmesi gereklidir. Alan adı kayıt servisinizin bu değeri kabul etmemesi halinde nokta kullanılmayabilir.

 

SPF kaydını ayarlayın

SPF kaydı, alan adınızdan gönderilen e-postaların spam klasörüne düşme ihtimalini düşürmek için gereklidir. Alan adının SPF kayıtlarında alan adınızdaki e-posta hesaplarından e-posta gönderme hakkınız bulunan sunucuların adreslerinin listesi belirtilmektedir. SPF kayıtlarının ayarı, alan adınızda e-posta işlemleri yapmak için gerekli değildir. Ne var ki, gönderilen e-postaların kaybolma ihtimalini ortadan kaldırır.

SPF kayıtlarının ayarlanması için, alan adınızın DNS kayıtlarının düzenleme sayfasına erişebilmeniz gereklidir. Genellikle buraya web arayüzü aracılığıyla erişilir (kayıt servisinizin veya barındırma sağlayıcınızın sitesinde).

Aşağıdaki parametrelerle kayıt ekleyin:

  • Alt alan adı: @
  • Kayıt türü: TXT
  • Adres: v=spf1 redirect=_spf.yandex.net

 

Artık bu işlemler bittikten sonra https://kurum.yandex.com.tr/ sayfasından alan adınıza ait yeni hesaplar ekleyebilirsiniz. Hesaplar eklendikten sonra bir kez giriş yapmak gerekmektedir. Aksi halde POP desteği verilmemektedir.

3 Yandex Kurumsal(Bireysel) Mail Kurulumu

Umarım işinize yarar bir yazı olmuştur. Kolay gelsin.

 

 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz